Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Ήπειρος ώρα μηδέν!


Αθηνά Κρεμμύδα
Υποψήφια στη Β' Πειραιώς με το ΛΑ.Ο.Σ.
Υπεύθυνη του Τομέα Βορειοηπειρωτικού Αγώνα της ΝΕ.Ο.Σ.


Η περιοδεία του Γιώργου Καρατζαφέρη στην Ήπειρο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ανέδειξε μια σειρά από θέματα που σχεδόν όλος ο Αθηνοκεντρικός πολιτικός κόσμος παριστάνει ότι δεν υπάρχουν.

Όντας ακριτική περιοχή η Ήπειρος αντιμετωπίζει έντονο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Είναι χαρακτηριστικό γεγονός, ότι έχει αυξηθεί ο πληθυσμός της Ηπείρου, όχι όμως εξαιτίας της αύξησης των Ελλήνων αλλά των Αλβανών! Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί έντονη αγοραστική δραστηριότητα σε σπίτια από μη Έλληνες κατοίκους. Συνεχίζει άραγε, λοιπόν, να υπάρχει ο περιορισμός στην αγορά ακινήτων σε κάποιο χιλιομετρικό βάθος από τα σύνορα ή έχει σιωπηλά καταργηθεί αυτή η δικλίδα ασφαλείας; Αν συνδυαστεί αυτό με την αναζωπύρωση των αιτημάτων των «Τσάμιδων» για μνημεία, επιστροφή περιουσιών κτλ. και την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος από Ελληνικής πλευράς για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, συμπεραίνουμε ότι απλά μας προσπερνούν οι εξελίξεις!...

Αλλά και σε επίπεδο ανάπτυξης η κατάσταση είναι απογοητευτική. Σε σχετικά πρόσφατη έρευνα της Ε.Ε. η ανάπτυξη που παρουσίαζε η Ήπειρος ήταν σχεδόν μηδενική… Αποτελεί δε κατάπτυστο και το γεγονός ότι για την καταπράσινη δασική περιοχή της Ηπείρου δεν απορροφήθηκε ούτε 1% από τα διαθέσιμα κονδύλια της Ε.Ε. για δασοπροστασία! Η πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. για την ανάκαμψη των ακριτικών και όχι μόνο περιοχών της χώρας, εδράζεται στην σωστή διαχείριση και κατεύθυνση Ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την περιφέρεια.

Η παρακμή δε αυτής της πλευράς της Ελλάδας γίνεται ακόμα πιο επώδυνη αν αναλογισθεί κανείς ότι από την σκλαβωμένη πλευρά της κατά τ’ άλλα μίας και ενιαίας Ηπείρου, προέρχονται ευεργέτες όπως ο Ζάππας που ήταν από το Αργυρόκαστρο, ο Μπάγκας από την Κοριτσά ή ο Αρσάκης από την Πρεμετή… Ας ελπίσουμε ότι σαν κι αυτούς η Ήπειρος θα βγάλει κι άλλους, και πως η Ελλάδα θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου