Αθηνά Κρεμμύδα
Υποψήφια στη Β' Πειραιώς με το ΛΑ.Ο.Σ.
Υπεύθυνη του Τομέα Βορειοηπειρωτικού Αγώνα της ΝΕ.Ο.Σ.
«Η διεκδίκησις μας δια την Βόρειο Ήπειρο είναι ιερά και απαράγραπτος…»
Γεώργιος Παπανδρέου – Ελληνική Βουλή, 12/06/1960
Η δημιουργία του Τομέα Βορειοηπειρωτικού Αγώνα ήταν μια πρωτοβουλία της ΝΕ.Ο.Σ η οποία αποδεικνύοντας την ευαισθησία της στα Εθνικά Θέματα, συμπαραστέκεται και αναγνωρίζει τους ιστορικούς αγώνες των Βορειοηπειρωτών. Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου χρειάστηκε να επιβιώσει κάτω από δύσκολες συνθήκες τις οποίες επέβαλε η ροή της Παγκόσμιας Ιστορίας έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά από δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων. Οι Μεγάλες Δυνάμεις έκκριναν και αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις αντοχές των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών απομονώνοντάς τους από τον Εθνικό κορμό.
Οι Βορειοηπειρώτες όντας μειονότητα, αν και γηγενής, στο νεοσύστατο Αλβανικό κράτος κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανές την ιστορία μας, την Ελληνική Γλώσσα, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και την Ορθόδοξη πιστή μεταδίδοντάς τα από γενιά σε γενιά.
Εμείς η νεότερη γενιά των Βορειοηπειρωτών οφείλουμε να τιμήσουμε την κληρονομιά των προγόνων μας και να συνεχίσουμε τον Αγώνα ο οποίος διαμορφώνεται πλέον και προσαρμόζεται στις νέες πολιτικές συνθήκες όπως προέκυψαν από τη «Νέα Τάξη Πραγμάτων». Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την πτώση του δικτατορικού-κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία καθόρισαν και την μορφή του σημερινού Αγώνα. Η ερήμωση των Ελληνικών χωριών από τη μια και η υιοθέτηση μιας νέας «πολιτικά ορθής» ορολογίας από μερίδα του πολιτικού κόσμου, όπως «Νότιος Αλβανία» από την άλλη, είναι ο επικίνδυνος συνδυασμός που μπορεί να οδηγήσει σε ήττα ερήμην μας.
Είναι υποχρέωση, λοιπόν, του κάθε νέου Βορειοηπειρώτη αφενός να προστατέψει την κληρονομιά των προγόνων του και αφετέρου να αγωνιστεί για την ιδιαίτερη πατρίδα, την Βόρειο Ήπειρο. Καλούμε όλους τους Βορειοηπειρώτες να συμμετέχουν στον Αγώνα όπως εκφράζεται και προβάλλεται μέσα από το Τομέα του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα της ΝΕ.Ο.Σ. Ο Τομέας αυτός έχει ως στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο το Βορειοηπειρωτικό ως μείζονος σημασίας Εθνικό Ζήτημα.
Έχοντας γνώση της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε σήμερα στα Βαλκάνια αλλά και γενικότερα, σκοπός μας είναι να γίνει αισθητή η παρουσία του Βορειοηπειρώτικού Ελληνισμού, διεκδικώντας τα δικαιώματα μας και μέσα από Διεθνής Οργανισμούς. Ο Τομέας του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα θα προβάλει επίσης τα προβλήματα των νέων Βορειοηπειρωτών εδώ αλλά και στην Βόρειο Ήπειρο διεκδικώντας από το Ελληνικό κράτος να δώσει κίνητρα στους Βορειοηπειρώτες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Η Ελληνική Γλώσσα και Παιδεία, καθώς επίσης και το δικαίωμα του κάθε Βορειοηπειρώτη να υπερασπίζεται την περιουσία του, τη γη που κληρονόμησε από τους προγόνους του, όπως προβλέπεται από τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται να είναι άγνωστα πράγματα για τη υποτιθέμενη δημοκρατία του Αλβανικού κράτους. Εμείς δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Το αποτέλεσμα όμως του Αγώνα εξαρτάται από μάς.
Δεν θα αφήσουμε τα χωριά μας να ερημώσουν.
Δεν θα παραχωρήσουμε της περιουσίες μας στους Αλβανούς.
Δεν θα ξεχάσουμε την ιστορία μας η οποία μέσα από τους Αγώνες μας διδάσκει ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε, να πετύχουμε και υλοποιήσουμε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1917.
Δεν παραχωρούμε τίποτα, αλλά αντιθέτως διεκδικούμε την Ιστορία μας και θυμόμαστε κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο χρόνο, την δήλωση του Γ. Παπανδρέου στην Ελληνική Βουλή στις 12-06-1960:
«Εκείνο πάντως το οποίο οφείλουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις να γνωρίζουν, είναι ότι το Βορειοηπειρωτικό θέμα υφίσταται!!! Και εκείνο το οποίο απαγορεύεται εις τον αιώνα είναι η απάρνηση του ιερού αιτήματος»!
Μια ιστορική τοποθέτηση που παραμένει πάντα επίκαιρη!...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου