Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2010

15 Χρόνια από το θάνατό του

.

ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΥΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΥΠΕΡΤΙΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΣ ΠΑΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ 1922-1994


Της Αθηνάς Κρεμμύδα

Υποψήφιας Βουλευτού Β’ Πειραιώς

Υπεύθυνης του Τομέα Βορειοηπειρωτικού Αγώνα της ΝΕ.Ο.Σ.


Ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στη Μητρόπολη της Κονίτσης υποσχέθηκε ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την αποκατάσταση των δικαίων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Ήταν ο άνθρωπος που νεκρανάστησε το Βορειοηπειρωτικό. Τότε που κανένας δεν μίλαγε για Βόρειο Ήπειρο μόνο ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός, οργώνοντας κυριολεκτικά την Ελλάδα ενημέρωνε και διαμαρτύρονταν για το δράμα των ξεχασμένων Ελλήνων. Ακόμα επισκέφτηκε το Αμερικανικό Κογκρέσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγγέλλοντας τις αλβανικές θηριωδίες.


α) Ίδρυσε το 1982 και στη συνέχεια οργάνωσε και ενίσχυσε οικονομικά τη μοναδική φοιτητική οργάνωση για το Βορειοηπειρωτικό τη Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ)

β) Το 1987 ίδρυσε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ)

γ) Περίπου 15 είναι οι εκδόσεις του για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα οι οποίες έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

δ) Θεσμοθέτησε ετήσιες εκδηλώσεις στη Μητρόπολη όπως αγρυπνία δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, Ανάσταση στο τελευταίο ακριτικό χωριό ενώ ο αντίλαλος έφτανε στη Β. Ήπειρο με ισχυρά μεγάφωνα καθώς και εκδηλώσεις για την επέτειο της Αυτονομίας του 1914.


Αλλά και με την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος (1990) συνέχισε πιο εντατικά τον αγώνα εντοπίζοντας τον κυρίως στην προσπάθεια για παραμονή των Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες.


Ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Δρυινουπολή» μέσο του οποίου εξέπεμπε το μήνυμα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας σε όλες τις περιοχές της Β. Ηπείρου.


Επίσης έχουν μοιραστεί χιλιάδες επιστολές και εκκλήσεις για επιστροφή των Βορειοηπειρωτών στον τόπο τους για να διεκδικήσουν τα εθνικά τους δίκαια.


Ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1994. Η φωτισμένη μορφή και το απαράμιλλο έργο του τον κρατούν ζωντανό στη μνήμη της Εκκλησίας και στις καρδιές όλων μας.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου