Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Μάζης: «Η Βόρειος Ήπειρος απελευθερώθη 3 φορές εντός ολιγοτέρων των 30 ετών»



Ιδιαίτερη αναφορά στο Βορειοηπειρωτικό στη βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Δρος Παπαφλωράτου «Η Ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949)»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου άλλη μια, διευρυμένη αυτή τη φορά παρουσίαση, του έργου του Δρος Ιωάννη Παπαφλωράτου, Νομικού–Διεθνολόγου και Καθηγητού της Σχολής Εθνικής Αμύνης με τίτλο «Η Ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949). Η Δράση των I-VIII Μεραρχιών Πεζικού» από της εκδόσεις Σάκκουλα.

Της Αθηνάς Κρεμμύδα* 23/01/2015

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του δήμου Παπάγου–Χολαργού παρουσία και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Δένδια ο οποίος απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας την μεγάλη προσφορά του βιβλίου στην μεταλαμπάδευση της πλούσιας Ελληνικής Ιστορίας στις επόμενες γενεές. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο δήμαρχός Παπάγου–Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, ενώ την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Μιχαήλ Κωσταράκος ο οποίος προλογίζει και το βιβλίο μαζί με τον Αντιστράτηγο ε.α. και Επίτιμο Διοικητή ΙΧ Μεραρχίας Πεζικού κ. Δημήτριο Τόρβα. Την παρουσίαση συντόνισε ο κ. Χρήστος Μπολόσης, Υποστράτηγος ε.α. ενώ η παρουσίαση του έργου έγινε από τον Δρ. Ιωάννη Παρίση, Υποστράτηγο ε.α. και από τον Καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη.


Στους δύο πολυσέλιδους τόμους του βιβλίου, περικλείεται όλη η ιστορία του νεότερου Ελληνικού κράτους και η σταδιακή επέκτασή του, μέσω της απελευθερώσεως εδαφών στα οποία διαβιούσαν ομογενείς πληθυσμοί όπως στην Βόρειο Ήπειρο. Δίδεται μεγάλη έμφαση σε «δύσκολες» περιόδους για τον νεότερο Ελληνισμό, όπως ο «Εθνικός Διχασμός» και η Μικρασιατική Εκστρατεία. Το έργο δεν αποτελεί μία στεγνή παράθεση στρατιωτικών γεγονότων, καθώς ο συγγραφέας δεν παραγνωρίζει τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική, ιδίως όσα είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, γίνεται διασύνδεση των γεγονότων με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επέδρασαν καθοριστικά στο ελληνικό γίγνεσθαι. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το έργο αυτό από  πολλούς ειδικούς και βιβλιοκριτικούς έχει χαρακτηριστεί ως «κόσμημα» για την βιβλιοθήκη μας.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε στο κοινό η τοποθέτηση του καθηγητού γεωπολιτικής κ. Μάζη, ο οποίος επεσήμανε την ιδιαίτερη αναφορά του συγγραφέα στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και επέλεξε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό λέγοντάς τα εξής:  

«Οφείλω με ιδιαίτερη χαρά να επισημάνω ότι ο συγγραφέας αποδίδει την δέουσα προσοχή στο λεγόμενο βορειοηπειρωτικό ζήτημα, το οποίο είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα υποκεφάλαια του βιβλίου όπως έγραψε και η γνωστή βιβλιοκριτικός κα Χαρίκλεια Δημακοπούλου στην εφημερίδα «Εστία». Περιγράφει με ενάργεια και πληρότητα την πορεία συστάσεως του αλβανικού κράτους και την σταδιακή τύχη του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, συχνά εγκαταλελειμμένου από την Αθήνα. Ο αναγνώστης μαθαίνει ότι: όχι μόνον αλβανικό έθνος δεν υπήρχε αλλά ούτε καν αλβανικό λεξικό, ενώ η παιδεία της ευρυτέρας περιοχής ευρίσκετο εις χείρας των Ελλήνων. Και όμως, επεκράτησε η πολιτική εξωγενών παραγόντων και δη δύο Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, οι οποίες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα αλβανικό κράτος εκ του μηδενός και μάλιστα με διευρυμένη εδαφική επικράτεια. Είναι ίσως ελάχιστα γνωστό ότι η Βόρειος Ήπειρος απελευθερώθη 3 φορές εντός ολιγοτέρων των 30 ετών. Δυστυχώς, όμως τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων επεκράτησαν και αυτή ουδέποτε ενεσωματώθη εις τον Εθνικό κορμό.»

* Ραδιοφωνικής παραγωγού της εκπομπής «Βόρειος Ήπειρος.GR»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου